Ne propustite
Juventusov kamp za mlade fudbalere u Sarajevu

Juventusov kamp za mlade fudbalere u Sarajevu

Ovih dana u Sarajevu je počeo sa radom Juventusov kamp za mlade fudbalere. Ovaj kamp prvi put se održava u Sarajevu i BiH, a okuplja djecu od šest do 16 godina pod nadzorom trojice Juventusovih trenera i nekoliko trenera iz BiH.

Ekipa Anadolu Agency prisustvovala je jednom od treninga u kampu i razgovarala sa rukovodiocima i učesnicima koji se zajedno nadaju da će jednog dana u Sarajevu biti otvorena i škola fudbala Juventusa po uzoru na one koje danas postoje u mnogim zemljama svijeta. A, da bi tako zaista trebalo biti potvrdio je u razgovoru za AA i Samer Gheith, direktor Birr Group kompanije, koja je potpisala ugovor i postala vlasnik licence Juventusa za prostor Bosne i Hercegovine i Turske.

“Škola fudbala Juventus postoji u 35 zemalja u svijetu u kojima su treneri iz Juventusa. Tako se pruža prilika talentovanoj djeci da na velika vrata uđu u svijet nogometa jer dosta djece nema priliku, kao što je slučaj u BiH, da idu vani da se profesionalno bave fudbalom. Akademija Juventusa predstavlja vrata i priliku za tu djecu da imamo nove džeke, pjaniće”, rekao je Gheith.

Istakao je da je kao neki vid uvoda u Juventusovu akademiju fudbala u Sarajevu ove sedmice otvoren i Juventusov kamp za mlade fudbalere.

“Na kampu u Sarajevu koji je počeo 17. avgusta učestvuje 90 djece. Većina su iz Bosne i Hercegovine, regiona, a imamo i djecu iz Amerike, Kanade, Turske i arapskih zemalja. Kamp traje do 22. avgusta”, kazao je Gheith.

– Dijete u fokusu programa –

Naglasio je da će u okviru akademije fudbala u Sarajevu treninzi za mlade fudbalere biti održavani svaki dan u sedmici, dok će treneri biti iz Juventusa uz asistenciju mladih trenera iz BiH.

Italijanski trener Eduard Lomas Pena kazao je da je misija Juventusove akademije da bude najbolja škola fudbala u svijetu.

“Misija naše škole, naše akademije je da budemo najbolji i najveći u cijelom svijetu. Primarni cilj je djeci i njihovim roditeljima omogućiti da postanu dio sistema Juventusa. Ono što je bitno napomenuti je da smo u BiH donijeli, ne samo ovaj projekat škole nego smo razgovarali i o drugim projektima koje ćemo realizovati u bliskoj budućnosti”, rekao je ovaj mladi trener.

Polaznici Juventusove škole fudbala rade prema istom planu i programu kao i na treninzima u Italiji.

“Djeca rade po istom programu kao što radimo i u Torinu u Italiji. Ono što je bitno je da svaki dan rada u kampu razvijamo tehničke elemente koje izvodimo po metodologiji našeg kluba. Najvažnije je da je u programu akademije dijete u fokusu”, kazao je trener Pena.

On kaže kako su ovakve škole dobre i za reprezentaciju BiH te da bi bili ponosni kad bi neki od igrača sa njihove akademije jednog dana postao član reprezentacije BiH.

– Učesnici kampa prezadovoljni –

Faris Ajdinović (15) iz Sarajeva, učesnik ovogodišnjeg Juventusovog kampa za mlade fudbalere u Sarajevu, kazao je da bi volio da jednog dana zaigra za popularni Juve ili za neki drugi veliki evropski klub.

“Ovdje mi je super. Zadovljstvo mi je što sam se prijavio na kamp Juventusa. Stvarno je prelijepo. Volio bih zaigrati jednog dana u Italiji. To mi je oduvijek bila želja, zaigrati za Juventus ili za neki veliki klub”, rekao je ovaj mladi fudbaler.

Treninzi se održavaju dva puta dnevno u periodu od šest dana na stadionu na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

(Anadolu Agency)

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Made by Webbido