Ne propustite
Irska? Sve je samo do nas samih

Irska? Sve je samo do nas samih

Neki ce reci da nas sreca nije pomazila, dobili smo reprezentaciju Republike Irske u barazu za odlazak u Francusku. Nisam bas spreman da se slozim sa tom konstatacijom jer iako je Irska vjerovatno jaca od Slovenije ipak sam prizeljkivao vise njih nego slovence. Zasto? Zato sto je u ovoj utakmici sve do nas, bas kao sto Dzeko rece neposredno nakon sto je saznao ko nas ceka u barazu.

Da smo izvukli Sloveniju, pola Bosne i Hercegovine bi vec gledalo hotele u Parizu racunajuci da cemo ih preskociti bez problema. Spremni smo bili podcijeniti i skandinavce mada ni sa njima nemamo bas neka previse lijepa iskustva. Ovako je mozda najbolje. Nema euforije, nema pretjeranih i prenapuhanih najava o invazijama, operacijama i ko zna jos kakvim sve ne ratno-huskackim naslovima zute stampe. Ovako smo osudjeni da se uzdamo u Mesu Bazdarevica, njegov izbor i u igrace i u njihov pristup. Jer jako pazljivo smo pa cak i malo pesimisticno reagovali na kuglicu iz koje je ispalo “Republic of Ireland”.

Irska jeste reprezentacija koja zahtjeva postovanje i najozbiljniji moguci pristup ali da su neka velesila, vala i nisu. Selektor Martin O’Neill i njegov zamjenik Roy Keane su dva dobro poznata imena u svijetu nogometa i sigurno da su imena koja garantuju da im ekipa trci i bori se svih 90+ minuta. Da ce biti tesko, hoce ali da je nemoguce da ih se prodje, to nikako! Irska je na proslom Evropskom prvenstvu zavrsila zadnja u grupi C sa tri poraza i gol-razlikom 1-9. Prije toga nisu igrali na EP-u od 1988.  a promasili su i zadnja tri SP-a. Nije to ekipa koja nas moze pobjediti finesom, znanjem ili vicom ali treba racunati na njihovu borbenost i srcanost koja nerijetko zna biti prevaga.

O njihovim igracima cemo u iducih nekoliko dana a isto tako i o navijacima koje smo malo bez razloga uzdigli u moguci vjetar u ledja reprezentaciji. Istina je da ih zna biti dosta na gostovanjima ali nisu bauk. I o njima u skoroj buducnosti..

Sve u svemu, zadovoljan sam.