Ne propustite
Jusuf Nurkić: Kaznite ili mene ili Konakovića i Mahmutovića!

Jusuf Nurkić: Kaznite ili mene ili Konakovića i Mahmutovića!

Jusuf Nurkić je poslao saopćenje za javnost kojim, kako tvrdi, želi upoznati sportsku javnost sa zbivanjima u vezi sa svojim statusom u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Oba pisma vam prenosimo u cijelosti.

ŠALJE: JUSUF NURKIĆ, KOŠARKAŠKI REPREZENTATIVAC BOSNE I HERCEGOVINE

PREDMET: SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Poštovani,
Želim posredstvom Vašeg medija upoznati sportsku javnost sa zbivanjima u vezi s mojim statusom u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine. Kao što Vam je poznato od avgusta prošle godine protiv mene se vodi kampanja koju su pokrenuli pojedinci iz Saveza BiH s ciljem da me diskreditiraju kao sportaša i osobu i učine omraženim kod navijača.

Zbog toga sam prije dvije sedmice uputio pismo Upravnom odboru Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (šaljem i Vama to pismo) iz kojeg se jasno vidi da se nikada nisam odrekao dresa reprezentacije za koju sam spreman uvijek igrati.

Samo prije toga želim da Upravni odbor i odgovarajuće komisije Saveza donesu stav kad su u pitanju zbivanja koja spominjem. Od Upravnog odbora sam tražio da sankcionira mene, ako postoje validne prijave i odluke nadležnih tijela, a ako to ne postoji, očekujem da budu kažnjene osobe (imena možete pročitati u pismu upućenom Upravnom odboru) koje su bez ikakvih argumenata pokrenule hajku na mene, privatizirajući u tom cilju instituciju Košarkaškog saveza BiH.

Za sve što sam naveo u pismu Upravnom odboru imam materijalne dokaze koje sam u svom drugom pismu dostavio Upravnom odboru, a pojedinim članovima, na njihovo traženje i obećanje da će se angažirati u rješavanju ovog slučaja, i kompletnu prepisku sa direktorom reprezentacije, uključujući ljekarski nalaz, iz čega se jasno vidi da sam ispoštovao sve što je Savez BiH od mene tražio.

Zašto ovaj nalaz nikad zvanično nije objavljen, već su nastavili pisati saopćenja protiv mene, vulgarno me vrijeđati i obmanjivati javnost, morat će objasniti kreatori ove hajke. Za sve što sam napisao posjedujem dokaze koja sam dostavio Upravnom odboru, a spreman sam s njima upoznati i sportsku javnost u Bosni i Hercegovini.

Očekujem da će se Upravni odbor u što kraćem roku očitovati o ovom slučaju te drastično sankcionirati sve one koji zloupotrebljavaju Košarkaški savez i ruše ugled reprezentacije, pretvarajući je u privatnu ekipu nekolicine osoba.

S poštovanjem, Jusuf Nurkić

Pismo,

Šalje: JUSUF NURKIĆ, KOŠARKAŠKI REPREZENTATIVAC BOSNE I HERCEGOVINE

Prima: UPRAVNI ODBOR KOŠARKAŠKOG SAVEZA BOSNE I HERCEGOVINE

Poštovani,

Ovim putem želim Vas obavijestiti o kampanji koja je počela u avgustu prošle godine i kojoj je za cilj da se trajno naruši moj ljudski i sportski integritet, uruši profesionalni kredibilitet i, što je možda pokretačima cijele afere najbitnije, Jusuf Nurkić otjera iz košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i postane omražena ličnost u našoj sportskoj javnosti.

Posebno je porazno, a zbog čega se Vama obraćam, kreatori ove kampanje, iz onoga što sam mogao zaključiti u njihovim medijskim istupima, kao i njihovim postupcima prema meni i ljudima kojima sam blizak, jesu predsjednik Košarkaškog saveza Dino Konaković, generalni sekretar Košarkaškog saveza Harun Mahmutović i direktor reprezentacije Igor Stojanović.

Zbog toga očekujem da Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, kao institucija s dignitetom i autoritetom i ovlaštenjima, a nakon konsultacija sa nadležnim komisijama Košarkaškog saveza (Disciplinska, Liječnička…), stane u zaštitu istine i interesa Košarkaškog saveza i reprezentacije te prezentira na osnovu kojih su se to dokaza i u čije ime spomenute osobe na najgrublji mogući način obrušile na mene.

Iznijeli su niz teških optužbi, prijetili sankcijama, insinuirali da sam glumio povredu, javno vrijeđali na najvulgarniji način… učinili sve da unište moju reputaciju i kao osobe i kao sportaša, a da pri tome nisu podnijeli nijedan validan dokaz. Stoga pitam da li su u tome imali podršku Upravnog odbora ili su to radili iz vlastitog interesa, zloupotrebljavajući pritom svoj položaj u Košarkaškom savezu da bi se obračunali sa mnom?

Čak i dokaze koje su dobili, kao što je moj liječnički nalaz iz avgusta prošle godine (dostavljen na zahtjev direktora reprezentacije Igora Stojanovića, za što postoji pisani trag koji sam spreman dostaviti Upravnom odboru), nikada nisu smjeli zvanično objaviti, jer bi naškodili njihovoj kampanji. U proteklom periodu nisam se htio oglašavati, jer sam bio svjestan da su pred savezom i reprezentacijom stajale velike obaveze, no kako je Eurobasket prošao i uskoro počinje novi ciklus, očekujem nastavak kampanje protiv mene.

Kako bih to preduprijedio, a imajući puno povjerenje u Vas, očekujem da Upravni odbor postupi na pravi način i ovaj spor riješi unutar institucija, bez uplitanja javnosti i negativnog medijskog publiciteta. Spreman sam prihvatiti bilo koju sankciju ukoliko je u legalnom i redovnom postupku utvrđena moja eventualna disciplinska odgovornost te, poslije toga, nastaviti ispunjavati reprezentativne obaveze.

Kao član Košarkarkaškog saveza Bosne i Hercegovine i državni reprezentativac očekujem da Upravni odbor u roku od sedam dana od dana dostavljanja mog pisma riješi ovaj slučaj i to na način da sankcionira ili mene, ako postoji ikakva validna dokumentacija, prijava i odluka nadležne komisije, ili one koji su lagali i obmanjivali i Vas i javnost i time nanijeli ogromnu štetu i savezu i reprezentaciji, a tako što ćete ih odstraniti iz Saveza, jer bi se pokazalo da su nedostojni funkcija koje obavljaju.

Podsjećam Vas da niko, niti selektor niti bilo ko drugi iz stručnog štaba ili rukovodstva Košarkaškog saveza, nije imao bilo kakvu primjedbu na mene osim spomenute trojke, koja je iz samo njima znanih pobuda pokrenula hajku. Generalni sekretar Harun Mahmutović je izjavio i da je podnio tužbu protiv mene, što dovoljno govori o njemu, njegovim motivima i koliko mu je bitna reprezentacija i njeni interesi.

Prethodno je pričao i to da je „razgovarao sa predstavnicima drugih saveza koji su željeli Jusufa Nurkića“ (postoji tonski zapis), pa pitam Upravni odbor u čije ime je Mahmutović s njima pričao i ko mu je dao to pravo? Ja sigurno nisam, jer sam davno izabrao reprezentaciju, a to je Bosna i Hercegovina. Da li je to bio pokušaj da me i na taj način otjera iz reprezentacije, a ja ne mogu, a da ne posumnjam i zapitam je li to možda bio način da se mojom „prodajom“ pokuša nešto i zaraditi?

Ukoliko izostane reakcija Upravnog odbora i sankcije prema odgovornima za ovu kampanju neće mi preostati ništa drugo nego da zaključim da je Upravni odbor ili na strani onih koji su pokrenuli ovu neviđenu hajku na mene, bez ikakvih argumenata, ili je nemoćan da ih kontrolira, puštajući ih da rade šta hoće, bez odgovornosti prema bilo kome.

Ako se to desi, bio bi to konačni dokaz da su i savez i reprezentacija igračke u rukama pojedinaca koji su vlastite interese stavili iznad interesa saveza i reprezentacije. Samim tim, bila bi to jasna poruka meni da sam nepoželjan, jer sam spreman igrati samo za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, niti za jednu drugu, a posebno ne za nečiju privatnu reprezentaciju i ljude koji će me vrijeđati i omalovažavati.
Shodno Vašem odgovoru, a u zaštiti svojih prava, procijenit ću koje daljnje korake poduzeti i koje nadležne institucije u BiH i inozemstvu obavijestiti, da bih spriječio slične napade u budućnosti.
Ukoliko imate potrebu za dodatnim informacijama, kao i dokumentima koji potkrepljuju moje tvrdnje, možete se obratiti mom agentu Enesu Trnovčeviću (KSBiH ima njegove kontakte), koji Vam, u slučaju da smatrate da je to neophodno, može omogućiti i direktni kontakt sa mnom.

S poštovanjem, Jusuf Nurkić