Ne propustite
BiH u junu igra na Kirin kupu u Japanu

BiH u junu igra na Kirin kupu u Japanu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igraće na Kirin kupu u Japanu početkom juna naredne godine, dogovorili su čelnici Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) sa organizatorima prestižnog turnira.

Zvaničan ugovor o odlasku nacionalnog bh. tima u Japan biće potpisan u narednim danima, ali je učešće izabranika selektora Mehmeda Baždarevića na turniru gotova stvar.

Pored BiH, za sada je poznato da će na Kirin kupu igrati domaćin Japan, dok su organizatori u pregovorima sa još dvije selekcije. Utakmice će se igrati po kup sistemu 3. i 7. juna, što znači da će Edin Džeko i društvo imati još dvije provjere pred start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Rusija 2018”, koje će otvoriti domaćom utakmicom protiv Estonije 6. septembra 2016.

Zanimljivo, ukidanjem FIFA termina za prijateljske utakmica u Japanu će biti dva zadnja testa za BiH uoči starta kvalifikacija u grupi “H”, gdje će osim sa Estonijom, igrati i protiv Belgije, Grčke i Kipra.

Kao što je od ranije poznato, N/FS BiH već ima potpisan ugovor na osnovu kojeg će “A” reprezentacija u prijateljskom meču 29. marta 2016. u Cirihu biti gost Švicarske.

Stručni štab u dogovoru sa čelnicima Saveza razmatra i ponudu pristiglu od reprezentacije Luksemburga, koja na svom terenu sa BiH želi odmjeriti snage 25. ili 26. marta. U istom periodu protiv “zmajeva” su željeli da igraju i Makedonci i Crnogorci, ali su njihove ponude za martovski termin odbijene.

Dakle, do sada izvjesno je da će fudbalska reprezentacija BiH u 2016. odigrati najmanje 7 utakmica. To su: Švicarska – BiH (prijateljski meč, 29. marta), Kirini kup Japan (test susreti, 3. i 7. juna), BiH – Estonija (kvalifikacije za SP, 6. septembar), Belgija – BiH (kvalifikacije za SP, 7. oktobar), BiH – Kipar (kvalifikacije za SP, 10. oktobar) i Grčka – BiH (kvalifikacije za SP, 13. novembar).