Ne propustite
Mario Šitum: Ne znam šta će Pjaniću moj dres, možda će s njim brisati prašinu
Generated by IJG JPEG Library

Mario Šitum: Ne znam šta će Pjaniću moj dres, možda će s njim brisati prašinu

Nogometaši Spezije jučer su šokirali nogometni svijet, u osmini finala Talijanskog kupa na rimskom Olimpicu svladali su Romu. Time je brojna hrvatska kolonija napravila velik uspjeh, a u povijesnom “padu Rome” sudjelovalo je čak pet hrvatskih nogometaša: Mario Šitum, Ivan Martić i Dario Čanađija na travnjaku su bili svih 120 minuta, Josip Brezovec i Josip Mišić tijekom dvoboja bili zamijenjeni.

Poslije utakmice nije bilo puno vremena za slavlje, raspored talijanskih drugoligaša je prenatrpan, pa su igrači Spezije već danas u Bresci. Gdje ih ove subote očekuje važna prvenstvena utakmica. Jedan od ključnih igrača Spezije u velikoj pobjedi na Olimpicu bio je i Mario Šitum, već drugu sezonu ponajbolji igrač ambicioznog talijanskog drugoligaša.

“Ma ovo je bila velika, skoro nestvarna pobjeda! Nismo imali strah od Rome, to se pokazalo ključnim detaljem. Naravno, respektirali smo Romu, ali smo znali da možemo igrati s njima. Uvijek se nadate pozitivnom rezultatu, nikada negdje ne idete izgubiti, ali ovo je stvarno malo čudo” javio se za Goal dobro raspoloženi Mario Šitum, pa nastavio:

“Bila je to ravnopravna utakmica bez puno šansi. Rekao bih baš realan remi, a mi smo onda imali više sreće kod penala. Kasnije nije bilo prevelikog slavlja, svi smo zajedno kao ekipa otišli na večeru, družili se i uživali.”

“Kako je bilo na terenu protiv Rome? S kime ste se izravno sudarali?
“Na mojoj je strani igrao Maicon, uspijevao sam ga i predriblati par puta. Vidi se da više nije na razini na kojoj je bio prije nekoliko godina kada je bio vjerojatno najbolji bek svijeta. Puno sam se morao baviti i zatvaranjem njihovih krila, nije lako toliko trčati za Salahom i Iturbeom. No, sve je prošlo odlično, napravili smo čudesan rezultat. Ali, ipak…”

Ipak?
“Žao mi je što nisam još više pokazao protiv Rome, osjetio sam da mogu i da imam prostora. Ali, bila je takva utakmica, mnogo sam se trošio u defanzivi. Svaku utakmicu ovdje igram od prve do zadnje minute, sada sam odigrao svih 120 minuta. I raspadam se. Ovo nam je bila lijepa škola, dokaz da svi vrijedimo.”

Jeste li poslije utakmice pričali sa Džekom i Pjanićem? Zamijenili s nekime dres?
“Jesmo, stvarno su dečki korektni. Bili su prilično tužni, ali su našli vremena za nas. A razmijenio sam dres s Pjanićem. Znate kako? On mi je odmah dao svoj, a onda sam ga ja pitao želi li on moj. I pomislio ‘pa šta će njemu moj dres’. Ipak, uzeo ga je, vjerojatno ni sam ne zna zašto. Možda ga je već bacio ili ostavio na stadionu, možda će s njim doma brisati prašinu. Tko zna. Ali mu hvala što mi je poklonio svoj dres.”

Spezia sada ima veliku prigodu u talijanskom Kupu…
“Ma ne veliku, nego povijesnu prigodu za veliki rezultat. U četvrtfinalu ćemo igrati s trećeligašem Alessandriom, što je odličan ždrijeb. Ali, ih ne smijemo podcijeniti. Oni su za sada izbacili Palermo i Genou, sigurno je riječ o sjajnoj ekipi.”

Kako je danas stanje u Speziji? Klub su nedavno napustili Nenad Bjelica i Igor Budan
“Strašno mi je žao što su otišli naši ljudi, trebalo mi je vremena da to prebrodim. Vezali smo se za njih, sprijateljili, u njih imali veliko povjerenje. No, život se nastavlja. Došli su novi trener i sportski direktor, sada ovdje vrijede neka druga pravila. Promijenilo se dosta toga.”

Što se točno promijenilo?
“Kažem, vrijede drugačija pravila. Drugačije treniramo, puno više sada treniramo bez lopte, više radimo na taktici. Novi je trener uveo puno mladih talijanskih igrača, češće se rotira momčad. Mijenjaju se stvari. Možda meni osobno ne toliko, i dalje svaku utakmicu igram od prve do zadnje minute, ali drugim hrvatskim igračima svakako. Vidjet ćemo što će se događati, moglo bi ove zime biti zanimljivo. Bit će promjena.”
Druga talijanska liga prilično je naporna…
“Ma, ovo je nemoguće, mislim da toga nema nigdje u svijetu! Ovdje imate 42 prvenstvene utakmice, pa je tu još i kup, raspored je ubitačan. Igramo i na petke i na svetke. Evo, imamo utakmicu dva dana prije Božića, pa odmah i dva dana kasnije. Utakmice su svaka tri dana, a liga je takva da nikoga ne možete lagano dobiti. Mi se isto potrošimo na prvestvenoj utakmici sComom ili kup dvoboju s Romom. Nema razlike. Ovo je sigurno najteža druga liga na svijetu. Ali, to vas tjera i naprijed. Tu morate napredovati.”

Na čemu ste vi u posljednje dvije sezone najviše napredovali?
“Ma u svemu. Znate, u Dinamu krila igraju samo prema naprijed, dok ovdje morate igrati u svim smjerovima. Trčati za njihovim braničima i krilnim igračima, a raditi razliku u igri prema naprijed. To sve zahtjeva više trke i fizičke pripreme, a onda u ključnoj situaciji i veliku dozu koncentracije. Mentalno je liga vrlo zahtjevna.”

U Speziji ste najkasnije do ljeta, no što onda? Postoji li mogućnost da i sljedeće sezone ostanete tamo?
“Ne, nema šanse. Druga talijanska liga je odlična, ovdje imate i priliku zaraditi neki novac. Ali, možda sam već predugo ostao ovdje. Vidim i osjećam da mogu više, želim samo priliku na većoj razini. Spezia je lijepa faza moje karijere, ali tu neću više ostati. Ako treba upisat ću fakultet, ali ovdje neću ostati. To je sigurno” zaključio je Mario Šitum.