Ne propustite
GDJE SU DANAS FUDBALERI KOJI SU NOSILI DRES ŽELJE, SARAJEVA, ČELIKA…?

GDJE SU DANAS FUDBALERI KOJI SU NOSILI DRES ŽELJE, SARAJEVA, ČELIKA…?

Pamtite li vrijeme u kojem je zenički Čelik dominirao bh. klupskim fudbalom, u kojem je visočka Bosna bila strah i trepet za sve klubove u ligi, te one gradske derbije u prvim godinama nakon agresije na BiH na kojima je redovno bilo više od 20.000 navijača?

Ako pamtite ovo vrijeme, sigurno pamtite i fudbalere koji su obilježili naš bh. klupski fudbal. Međutim, da li znate gdje su oni danas i čime se bave?

Adnan Gušo, golman koji je gotovo kao junior stao na gol kluba sa Grbavice, je tek nedavno okončao karijeru. Nakon toga je bio trener golmana u FK Željezničar i U21 reprezentaciji BiH, a trenutno je vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo i vodi školu golmana.

Edis Mulalić, Haris Alihodžić, Adin Mulaosmanović, Admir Adžem, Samir Mekić i Fadil Žerić su danas treneri u omladinskim selekcijama FK Željezničar. Nekadašnji kapiten „plavih“ Bulend Biščević je zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Navijači Želje pamte Šopovića, Pehlivanovića i Zubanovića ponajviše po jednoj akciji, odigranoj u finalnoj utakmici tadašnjeg play-offa protiv Sarajeva, 5. juna 1998. godine, akciji koja je Željezničaru donijela prvu titulu prvaka nakon agresije. Edin Šopović je danas vlasnik slastičarne, Adnan Pehlivanović je uposlenik Centralne banke BiH, a Hadis Zubanović je vlasnik apoteke, a također se bavi i sportskim menadžerstvom. Pored Pehlivanovića,Rusmir Burek je također uposlenik Centralne banke BiH.

Sanjin Radonja je danas privatni poduzetnik, a također je i trener u jednoj sarajevskoj školi fudbala, skupa saSahmirom GarčevićemNermin Fatić je danas menadžer u jednom ugostiteljskom objektu u Importanne centru u Sarajevu, a vlasnik ugostiteljskog objekta je i Nermin Vazda, jedan od najefikasnijih i najboljih napadača Željezničara.

Miroslav Kružik je golmanske rukavice i dres zamijenio za uniformu MUP-a Kantona Sarajevo. Edin Kunić je uposlenik kompanije „Tondach“. Senad Žerić je do nedavno nastupao za FK Mošćanica, a danas je trener Pofalićkog.

Denis Mudrinić nije dugo nastupao za Željezničar, ali je iz neobjašnjivih razloga ostao u pamćenju većeg broja navijača tog kluba. Danas radi kao fizioterapeut. Almir Gredić je jedan od direktora UniCredit banke i predsjednik FK Željezničar. Almir Memić je član stručnog štaba FK Željezničar

Transfer Jasmina Memiševića iz Čelika u Željezničar je u tom periodu bio veliki bum, a isti je igrač 1998. godine prešao sa Grbavice na Koševo, što je izazvalo još veće reakcije. Memišević danas radi kao rudar u rudniku mrkog uglja „Breza“.

Ivica Huljev je po dolasku iz Posušja golovima osvojio srce navijača Željezničara, a danas je zadužen za stvaranje novih mladih fudbalera u NK Split. I Jasmin Hurić je u fudbalskim vodama, te i on radi sa djecom.

Igrač koji je u nekoliko navrata išao u inostranstvo i tamo igrao fudbal, ali se uvijek vraćao u svoj voljeni klub, jeAlen Avdić. Od fudbala se oprostio upravo u bordo dresu, a danas radi i porodičnoj firmi.

Albina Pelaka možemo svrstati u obje kategorije, s obzirom da je svojevremeno napustio Sarajevo u kojem je ponikao, te obukao dres Željezničara. On danas radi u Školi fudbala „Lokom“, baš kao i Emir Obuća. Put Emira Obuće je bio nešto drugačiji, s obzirom da je on ponikao na Grbavici, ali mu je gotovo cijela igračka karijera vezana za Sarajevo.

Aldin Ćenan je nastupao za oba gradska rivala, a danas je vlasnik ugostiteljskog objekta u Sarajevu. Faruk Ihtijarević se proslavio u Sarajevu, zatim je prešao u Željezničar, da bi se nešto kasnije ponovo vratio u Sarajevo. Danas je vijećnik u Općinskom vijeću Visoko.

Mirzet Krupinac je početkom novog milenija nosio odbranu Sarajeva, ali je nerijetko pogađao protivničke mreže. Danas živi i radi u Austriji, a još uvijek nastupa za tamošnjeg niželigaša. Zanimljivo je da Krupinac dolazi iz sela Snagovi, istog sela iz kojeg dolazi i Samir Muratović, nekadašnji fudbaler Drine i Željezničara, te bivši reprezentativac BiH.

Muhidin Zukić je jedan od trenera u omladinskim selekcijama FK Sarajevo, te radi i kao vozač na KCUS-u. Mirza Varešanović se nakon posljednjeg trenerskog angažmana u Veležu posvetio karijerama svojih sinova.

Alen Škoro i Muhamed Alaim su se posvetili ugostiteljstvu, te posjeduju ugostiteljski objekat u Sarajevu.

Jean Louis Nouken je nakon FK Sarajevo nastupao u Hrvatskoj i nakon toga mu se gubi svaki trag. Reuf Herco je trener u Školi fudbala „Omanović Osman-Osmica“ iz Breze. Senad Repuh posjeduje privatni biznis, dok je Džemo Smječanin prema posljednjim informacijama trener u FK Unis iz Vogošće.

Braća Amar i Nidal Ferhatović su vlasnici ugostiteljskog objekta u Sarajevu. Nermin Gogalić je uposlen u COMP grupaciji.

Do nedavno superbogati ruski klub Anzhi je svojevremeno u ekipi imao i bh. fudbalera, tačnije nekadašnjeg fudbalera Sarajeva Dženana Hošića. On danas vodi vlastitu školu fudbala „Fair Play Famos“.

Emir Granov, pored uspješne fudbalske karijere tokom koje je nastupao za Sarajevo, Ujpest i Rayo Vallecano, ima uspješnu poslovnu karijeru i vlasnik je modnog brenda Granoff.

Memnun Suljagić je trener u omladinskom pogonu FK Sarajevo, baš kao Almir Hurtić, Almir Turković i Dženan UščuplićEdin Šaranović je vlasnik firme koja se bavi prodajom ogrjeva. Almir Tolja je vlasnik slastičarne u Zenici. Mirsad Dedić je danas pomoćnik Ćire Blaževića na klupi tuzlanske Slobode. Dalibor Nedić i Samir Durovode školu fudbala „Mlade nade“. Almedin Hota je još uvijek igrački aktivan u austrijskom niželigašu Annabichleru.

Spomenuli smo i zenički Čelik, klub koji je u prvim takmičenjima odigranim pred kraj i nakon agresije na BiH dominirao bh. fudbalom.

Amir Japaur je trener u NK Čelik, baš kao i Senad Brkić, Benjamin Terzić (radi i kao čuvar u BH Telecomu),Sabahudin Bujak i Nijaz HrustanovićAlmir Hodžić vodi privatni biznis u Brezi. Senad Begić je trener u Župči, dok je Ekrem Bradarić trener u Natronu iz Maglaja, gdje mu je pomoćnik Amir TumbićMiralem Nalić je također u Maglaju, ali je on uposlen u kompaniji „Natron“. Edin Smajić živi na relaciji Donji Vakuf – Švedska. Jasmin Džidićse također bavi trenerskim poslom, a trenutno je u Travniku. Suvad Begić živi na Islandu, a radi kao fudbalski trener.

Izudin Hadžiahmetović je uposlen u KPZ Zenica, baš kao i Muhamed BabićZikret Buljina radi u kompaniji TISal u Kaćunima, a Nermin Hajdarević živi i radi u Busovači.

Adnan Osmanhodžić je karijeru obilježio nastupima za Sarajevo, ali je sigurno mnogo dublji trag ostavio u tuzlanskoj Slobodi. Danas živi u Tuzli i radi u školi fudbala „Bambi“, baš kao i Enes Mešanović, koji je vlasnik škole. Mirza Mešić je svojevremeno bio najveća nada Slobode, odakle je otišao u francuski Nantes. Kasnije je nastupao za Sarajevo, Željezničar, Hajduk i Žepče, a danas nosi dres Bratstva iz Gračanice. Gol Bratstva brani nekadašnji golman Slobode Romeo Mitrović.

Darko Vojvodić vodi Lukavac, dok je Denis Karić pomoćnik Ćiri Blaževiću na klupi Slobode. Sakib Malkočević je selektor U17 reprezentacije BiH.

Ono što je zajedničko svim fudbalerima sa kojima smo razgovarali pri pisanju ovog članka je jedno, a to je da je bh. klupski fudbal mnogo slabiji u odnosu na onaj „njihov“. Uslovi su nešto bolji, suđenje je nešto bolje, ali boljka je nemogućnost zadržavanja kvalitetnih fudbalera.

Ono što je sigurno jeste da se u tom periodu igralo više „za raju“, a manje za novac, što potvrđuje činjenica da su primanja današnjih fudbalera neuporedivo veća u odnosu na ona koja su dobijali fudbaleri koji su 90-ih i početkom 2000-ih godina nosili dresove Željezničara, Sarajeva, Čelika, Slobode, Veleža i ostalih klubova.

 

www.source.ba

Pamtite li vrijeme u kojem je zenički Čelik dominirao bh. klupskim fudbalom, u kojem je visočka Bosna bila strah i trepet za sve klubove u ligi, te one gradske derbije u prvim godinama nakon agresije na BiH na kojima je redovno bilo više od 20.000 navijača? Ako pamtite ovo vrijeme, sigurno pamtite i fudbalere koji ...

Review Overview

User Rating: Be the first one !
0