Ne propustite

Skupština N/FSBiH sve odluke usvojila jednoglasno: Ekspresno i trijumfalno

(oslobodjenje.ba)

Foto: Dž. KRIJEŠTORAC | Ljubojević, Begić i Beus nisu imali mnogo posla
Foto: Dž. KRIJEŠTORAC | Ljubojević, Begić i Beus nisu imali mnogo posla

Istina, u ilidžanskom hotelu Terme, popularni Pape bio je ”na tribinama” (gost Skupštine, op. a), a dirigentsku palicu preuzeo je Elvedin Dino Begić, predsjednik Saveza, koji je, bao kao i Sušić, kormilario brodom ka Brazilu.

Pohvale Erzika

Za razliku od nekadašnjih sumornih, maratonskih sjednica koje su ličile na sve osim na skupštinska zasjedanja krovnog Saveza, jučerašnji skup završen je ekspresno za nešto više od dva sata, a sve odluke donesene su jednoglasno.

Podatak da uvijek pedantni, perfekcionisti iz FSRS-a, koji su ranije s razlogom često diskutovali o pojedinima temama, ovaj put nisu izlazili za govornicu, govori o tome kako je administracija pripremila teren, makar se jučer govorilo i o finansijama, koje su uvijek tema za diskusiju…

Skupštini su pored delegata, prisustvovali i potpredsjednik UEFA Senes Erzik, Muhamed Taa, zadužen za nacionalne asocijacije u UEFA i Eva Pasquier iz FIFA, te članovi Odbora za savjetovanje i posredovanje Ivica Osim, Duško Bajević, Faruk Hadćibegić i Sead Kajtaz, te predstavnici entitetskih saveza kao i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Said Fazlagić.

Nakon pozdrava dobrodošlice predsjednika Begića, skupštinskim delegatima obratio se i Erzik:

”Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti u ime predsjedavajućih UEFA i FIFA. U proteklom periodu vaš Savez je napravio veliki progres. Vi ste sada u poziciji kada možete iskoristiti razne projekte koje nude FIFA i UEFA. Očit je napredak N/FSBiH, a historijsko dostignuće, odnosno učešće reprezentacije BiH prvi put na SP. Svi ćemo sa zanimanjem pratiti vaše nastupe, a već sam rezervisao karte za utakmicu Aregentina – BiH. Još jednom bih pohvalio kako predsjednika Begića, tako i administraciju Saveza”.

Od suspenzije do historijskog uspjeha

S obzirom na to da je na sjednici bilo prisutno 57 od 60 delegata, sve donesene odluke su pravosnažne.
Jasmin Baković, generalni sekretar N/FSBiH prezentirao je Izvještaj o radu Saveza u 2013. godini, u kojoj su postignuti historijski uspjesi, a što se posebno odnosi za A reprezentaciju koja je izborila nastup na Mundijalu u Brazilu.

”Prije nekoliko godina bili smo pred suspenzijom, a u 2013. smo postigli najveće uspjehe u historiji BiH. Naravno, riječ je o plasmanu reprezentacije BiH na SP u Brazil. To je nešto o čemu smo mnogi sanjali, a zahvaljujući dobrom radu napredovale su i druge selekcije”, poručio je Baković, naglasivši da će 2013. ostati upamćena, između ostalog i po tome što je otvoren trening kam u Zenici, posjetama predsjednika FIFA i UEFA Seppa Blattera i Michela Platinija, te finansijskoj konsolidaciji.

U prošloj godini uspostavljene su i zajedničke lige na nivou BiH u malom i ženskom nogometu, a realiziran je i projekt Otvorena vrata koji je okupio mlade igrače porijeklom iz BiH, koji imaju mogućnost zaigrati za fudbalske selekcije BiH. Baković je naglasio odličnu saradnju s entitetskim savezima, bez koje mnogo toga ne bi bilo realizirano.

Bez mnogo diskusija usvojen je Izvještaj o realizaciji budžeta N/FSBiH, te finansijski i revizorski izvještaji za 2013. godinu. Naglašeno je da je finansijski oporavak Saveza započeo prije tri godine, nakon što je oformljen Komitet za normalizaciju s legendom bh. fudbala Ivicom Osimom na čelu. Od tada je profit ove institucije rastao iz godine u godinu. Savez je u 2013. ostvario ukupno 14.709,000 KM prihoda, dok su rashodi bili 14.480,300 KM.

Najviše prihoda ostvareno je od medijskih prava (4.371,200 KM), a nešto manje od neoperativnih prihoda od FIFA i UEFA (4.187,700 KM). Prihodi od komercijalnih prava iznose 2.852,600 KM, od ulaznica 1.146,200 KM, te 2.151,900 KM iz kategorije ostali prihodi.

Što se tiče rashoda najviše se odnosi na troškove fudbalskih selekcija (5.840,000), a dalje slijedi: troškovi osoblja i selektora (2.191,500), klupska takmičenja (1.395,400), materijalni i operativni troškovi (1.245,800), neoperativni rashod (1.525,800), troškovi upravljanja N/FSBiH (675.300), troškovi edukacija u fudbalu (675.300), troškovi komercijalnih prava (743.800) i troškovi ulaznica (102.000 KM).

Kvalifikacije za EP

U izvještaju o prihodima i rashodima za 2014. naglašeno je da Savez u tekućoj godini treba ostvariti prihode od 25.780,000 KM, dok će troškovi iznositi 25.430,600 KM.

O programu rada Saveza za 2014. govorio je potpredsjednik N/FSBiH Darko Ljubojević.

”Očekuju nas aktivnosti vezane za pripreme i nastup seniorske reprezentacije BiH u Brazilu. Pred nama je veliki posao, a nakon SP odmah krećemo s aktivnostima vezanim za kvalifikacije za naredno prvenstvo Evrope”, kazao je Ljubojević.

(oslobodjenje.ba) Foto: Dž. KRIJEŠTORAC | Ljubojević, Begić i Beus nisu imali mnogo posla Istina, u ilidžanskom hotelu Terme, popularni Pape bio je ”na tribinama” (gost Skupštine, op. a), a dirigentsku palicu preuzeo je Elvedin Dino Begić, predsjednik Saveza, koji je, bao kao i Sušić, kormilario brodom ka Brazilu. Pohvale Erzika Za razliku od nekadašnjih sumornih, ...

Review Overview

User Rating: Be the first one !
0

Made by Webbido