Ne propustite
Gost ima riječ: Čašu meda jošt niko ne popi što je čašom žuči ne žagrči

Gost ima riječ: Čašu meda jošt niko ne popi što je čašom žuči ne žagrči

Piše: Samir S.


Nakon najvećeg uspjeha u istoriji bosanskohercegovačkog fudbala, plasiranjem na Svjetsko prvenstvo, čime smo se upisali na fudbalsku mapu svijeta, doživjeli smo decepciju sinošnjim porazom od fudbalski skromne ali iskusne ekipe Nigerije, čime smo, neočekivano nakon dva poraza, već rezervisali povratnu kartu iz Brazila. Euforija i razočarenje su sastavni dio fudbala, i to je ono što ga upravo čini tako uzbudljivim. Ali nakon što se strasti stišaju i tenzije smire, trebali bi podvući crtu i pokušati napraviti analizu, kako bi iz ovog gorkog iskustva ponešto mogli naučiti. 

Bosnia's Spahic fights for the ball with Nigeria's Emenike during their 2014 World Cup Group F soccer match at the Pantanal arena in Cuiaba

 


# Uspjeh u fudbalu nije samo stvar tehnički i taktički dotjerane igre, nego je, zadnjih par decenija to je bar jasno, uvjetovan fizičkom spremom. Reprezentacija koji nema kondicionog trenera, niti polaže pažnju u fizičku izdržljivost nije ozbiljna ekipa. 


# Fudbal je rat, a u ratu je moral jedan od klučnih faktora. U prošlosti Spahić, a u ovoj reprezentaciji Bešić odskaču svojom rjesenosću i agilnosću i zbog toga su s pravom isticani. Potrebno nam je više takvih fudbalera. Odvažnost nam je nedostajala protiv Argentine.


# Moderni fudbal je trkački sport, sa puno pokreta i dinamike. Nemoguće je igrati sa četiri kreativna igrača na sredini terena od kojih je svaki predugo u posjedu lopte, čime se usporava i umrtvljuje svaki pokušaj da se stvori izgledna prilika. 


# Fudbal trebaju igrati najspremniji i u datom trenutku igrači u formi.
A. Igrači koji nisu spremni što zbog povreda što zbog premalo utakmica u nogama, u većini slučajeva nisu najbolji takmaci.
B. Zaslužnim igračima na zalasku karijere treba odati priznanje i podjeliti plakete ali ne treba ih uvrštavati u reprezentaciju, čak kada se radi o Rahimiću, Mišimoviću, Ibričiću ili sličnim veličinama, koji su fudbalski sport u Bosni veoma zadužili.


# Učešće na jednom velikom takmičenju zahtjeva ozbiljne pripreme, gdje igrači ne smiju neprestano pozirati medijima i raditi humanitarne akcije ili dijeliti autograme, nego se u miru i sa visokom koncetracijom posvetiti svome poslu. Fudbalere treba zaštititi od svih onih mešetara koji ih spopadaju i opsjedaju. Svaka ozbiljna fudbalska selekcija ima pripremni kamp negdje u provinciji daleko od očiju javnosti. 


# Ne smiju nam se dešavati bespotrebne trzavice, posebno prilikom priprema za jedno veliko takmičenje, kao što je to bio slučaj sa Zukanovićem. Bez obzira ko je kriv zbog njegovih problema sa vizom i svega što je nakon toga usljedilo, trebalo bi se pobrinuti da nam se takve stvari više ne dešavaju. Najtužnije od svega je upravo činjenica da nam je baš igrač tipa Zukanovića protiv Nigerije nedostajao. 


# Selektor nebi trebao da komunicira sa svojim igračima preko medija niti da sastavlja selekciju sa novinarima. To nam se nikada više ne smije dogoditi, tim prije što nam se u prošlosti često dešavalo da se atmosfera narušava neopreznim i nepotrenim izjavama u medijima. Public-relations treba uzeti ozbiljno tako što će se uspostaviti kod ponašanja i viditi dosljedna politika komunikacija sa medijima.

# Reprezentacija Bosne i Hercegovine je zadnjih godina postala respetktibilan kolektiv, tako da zaslužuje ozbiljan stručni štab. Neiskustvo Sušića sa važnim utakmicama nas je skupo stajalo. Novi selektor bi trebao biti neko sa ozbiljnom reputacijom i zavidnim iskutvom u trenerskoj struci. Bilo da se radi o Bajeviću ili Halilhodžiću ili nekome stranom stručnjaku, sigurno da nas neće odbijati tako lako kao u prošlosti. 


# Ništa se ne postiže preko noći. Nigerija možda nije bolja reprezentacija od naše, ali sinoć smo bili svjedoci da su puno zreliji i ozbiljniji takmaci od naših momaka. To svoje znanje su platili suzama na nekoliko predhodnih Svjetskih prvenstava. Uostalom, zar nismo prvo dva-tri puta bili razočarani korak od velikog takmičenja, prije nego što smo se uspjeli plasirati?

 
Dakle, ovo naše iskustvo treba biti zalog da bi u budućnosti napravili korak više. Naše vrijeme tek dolazi jer smo mlada i sposobna fudbalska nacija. Reprezentacija Bosne i Hercegovine ima budućnost. Naša reprezentacija broji 10-tak mladih i perspektivnih igrača. Oni su nakon ovog Svjetskog prvenstva bogatiji za jedno iskutvo na velikom takmičenju. Sigurno je da na vrata reprezentacije kuca još nekoliko vrsnih talenta. Ako budemo izvukli poneku pouku iz ovog našeg neslavnog učešća na ovom Svjetskom prvenstu i ne budemo ponavljali iste greške, treba vjerovati da ovo nije bio naš kranji domet. Fudbalska reprezentacija je još uvijek u stvaranju. Najbolji rezulatati se tek moraju desiti.

Piše: Samir S. Nakon najvećeg uspjeha u istoriji bosanskohercegovačkog fudbala, plasiranjem na Svjetsko prvenstvo, čime smo se upisali na fudbalsku mapu svijeta, doživjeli smo decepciju sinošnjim porazom od fudbalski skromne ali iskusne ekipe Nigerije, čime smo, neočekivano nakon dva poraza, već rezervisali povratnu kartu iz Brazila. Euforija i razočarenje su sastavni dio fudbala, i to ...

Review Overview

User Rating: 4.68 ( 4 votes)
0

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>