Ne propustite
AC Milan već zove Adi Nalića
Adi Nalic, za vrijeme probe u AC Milanu

AC Milan već zove Adi Nalića

NOGOLOPTA predstavlja Adi Nalića fudbalera  švedskog Mjällby AIF-a. 

Adi Nalic

Adi Nalic

Adi Nalić rođen je prvog decembra 1997. godine, a već sa šest godina počeo je igrati u lokalnom klubu Sölvesborgu. Trebamo istaknuti da on potiče iz porodice fudbalera, te je njegova ljubav prema fudbalu neupitna.

“Moj djed i otac su bili profesionalni fudbaleri  i reprezentativci, tako da je fudbal moj prirodan izbor”, poručuje Adi našim čitateljima. Najviše uticaja na Adijev razvoj imao je njegov djed, koji ga je uveo u svijet fudbala, a zatim usmjeravao i podučio prvim fudbalskim koracima. Nažalost Adijev djed preminuo je 2004. godine. Nakon čega mentorstvo nad njim preuzima njegov otac, te mladi Nalić otkriva kako je on ujedno njegov i najbitniji trener.

Kako smo već spomenuli, fudbalom se počeo baviti rano sa šest godina u u lokalnom klubu Sölvesborgu. Njegov fudbalski talenat prepoznao je Håkan Noren koji ga je već sa 12. Godina doveo u Mjällby AIF. Adi ističe kako je njegov klub sa bogatom tradicijom u Švedskoj, a bitna zanimljivost vezanja za Mjällby AIF da je klub iz najmanjeg grada u Švedskoj koji se takmiči u elitnom rangu ove države.

“Imam sve optimalne uslove koji su mi potrebni za moj fudbalski razvoj”, poručio je Nalić. Njegov dan je prilično ispunjen, jer pohađa i Mjällbyevu fudbalsku gimnaziju, te ističe da ima vrlo malo vremena za nešto drugo osim fudbala. “Pod Mjällbyjevim programom sam od 08:00 ujutro do 20:00 sati naveče, a jedino srijeda poslije podne nam je slobodan dan od fudbala”, otkriva Adi ekskluzivno za Nogoloptu.

U toku svoje fudbalske karijere Adi je dugo godina trenirao sa igračima rođenim 1997. godine, ali i igračima rođenim 1992. godine koje je trenirao njegov otac. “Tu sam se prilagođavao drugom tempu i fudbalu, od čega danas imam veliku korist”, saznajemo od našeg potencijalnog ljiljana.  Ono što vrijedi napomenuti je činjenica da je Adi bio član selekcija u kojima su njegovi suigrači bili stariji dvije do tri godine, iako je fizički niži. Poručio je da se ove godine desio preokret jer je narastao impoznatnih 25 cm te je sada visok 187 cm.

U Adijevoj karijeri do sada ima nanizano dosta uspjeha, kako timskih tako i indiviudalnih. “Finale Gothia kupa u Göteborgu ove godine je najveći uspjeh koji je Mjällby ostavario u svojoj historiji omladinske škole”, poručio nam je naš nesuđeni reprezentativac. Pored toga, on je nebrojeno puta osvajao i nacionalna prvenstva, dodaje da je igrao za tri ekipe različitog dobnog uzrasta i sa svakom je bio uspješan. Moramo istaći da su za njegove usluge zainteresovani brojni svjetski klubovi te da je pozivan da bude član najjačih fudbalskih akademija.

Sa Adijem smo imali priliku da razgovaramo i o njegovom pozivu u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, s obzirom jer je on bio jedan od učesnika kampa “Otvorena vrata”. Na naše pitanje da li bi zaigrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, on nam je poručio da nam ne može odgovoriti sve dok ne dobije poziv. Njegov jedini kontakt sa našim nacionalnim timom bio je kroz kamp “Otvorena vrata”. “Mogu da kažem da je to jedan od najljepših trenutaka u mojoj fudbalskoj karijeri”, poručio nam je Adi, a zatim dodao da je to bio kompletan Bosanskohercegovački ugođaj odjednom.

“Igram na najvišem mogućem klubskom nivou i mislim da prilike za skautiranje ima na pretek ukoliko neko zeli da me vidi”, poručio je naš nesuđeni reprezentativac i dodao da je na takav način skautiran od strane AC Milana, Fiorentine, Arsenala, Feynorda i brojnih drugih klubova.

Od njega smo saznali da je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine računao na njegove usluge prilikom okupljanja reprezentacije prije Evropskog prvenstva koje se igralo u Škotskoj, te dodaje da se nije mogao odazvati iz dva razloga. “Prvi razlog je taj što administrativni put nije urađen ispravno i poziv nisam nikada dobio”, saznajemo od Adija. Poručuje da je od prijatelja saznao da se nalazi na spisku pozvanih reprezentativaca putem jednog BH medija i to dan prije okupljanja. “

“Drugi razlog za moje neodazivanje pozivu je razlog boravka u kampu AC Milana, te u tako kratkom roku nisam mogao stići na okupljanje do kojeg je praktično ostalo nekoliko sati”, otkriva nam Nalić. U nastavku razgovora je poručio da se zahvalio Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine na pozivu, te da mu je velika čast što je dobio poziv i da se nada sljedećem. Nažalost, Adi do sada nije dobio poziv.

Ekskluzivno za Nogoloptu, Adi nam je ispričao o periodu provedenom u trening kampu AC Milana i mogućem angažamanu u redovima ovog italijanskog giganta. “U trening grupi sa kojom sam radio, od 22 igrača bila su 22 reprezentativca”, otkriva Nalić, te dodaje da je ovaj kamp san svakog ko se bavi fudbalom.

“Do kraja ove godine imam priliku da se izjasnim ukoliko želim nastaviti karijeru u tom klubu”, ekskluzivno saznaje Nogolopta. Naš nesuđeni reprezentativac nam je poručio da su uslovi za rad vrhunski, a jedina prepreka njemu u ovom trenutku je što niko od suigrača ne priča Engleski jezik, te nastava se ne odvija na već pomenutom jeziku.

Ali dodaje kako je trenutno igrač Mjällbyja te su usredotočio na svoj dalji razvoj u ovoj ekipi i pružanju što boljih igara, te poručuje kako je svjestan da i dalje postoji interes velikih klubova za njega.

Od njega smo saznali da je putem socijalnih mreža Facebooka i Twittera dobio dosta poruka podrške od raznih zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Naš nesuđeni reprezentativac nam je poručio da redovno posjećuje Nogoloptu kako bi se informisao o stanju o BiH fudbalu.

Na kraju našeg razgovora, Adi se zahvalio Nogolopti i njenim čitaocima i čitateljkama na pažnji i podršci u ostvarenju njegovog fudbalskog sna.


Made by Webbido