Ne propustite
Zlatan Nalić: Od Otvorenih vrata do Evropskog zlata

Zlatan Nalić: Od Otvorenih vrata do Evropskog zlata

Veceras se igra finale Evropskog prvenstva za reprezentacije do 21 godine a u finalu se sastaju favorit Portugal i iznenadjenje prvenstva reprezentacija Svedske. Tu bi mozda bio kraj ove vijesti na nasem portalu da u nju nisu umjesani nasi, bosanskohercegovacki prsti. Strucni savjetnik selektora Svedske je Zlatan Nalic, covjek kojeg su siroke narodne mase imale priliku upoznati prije nekih pola godine i to kroz kandidaturu za selektora reprezentacije u paru sa legendarnim Sergejom Barbarezom. Prije toga je u paru sa potpisnikom ovih redova radio na projektu “Otvorena vrata” u reziji N/FS-a Bosne i Hercegovine.

 

zlatan

Ishak, Guidetti, Nalic i Milosevic

Zlatan Nalic je rodjen u Banjaluci 23. januara 1969. godine, a u igrackoj karijeri nastupao je za tuzlansku Slobodu, Panathinaikos, te svedske klubove Mjällby AIF i Motala AIF. Ovaj nogometni strucnjak vec godinama je angaziran u svedskim reprezentativnim selekcijama i u njihovom NS-u kao strucni savjetnik odnosno kao predavac na UEFA PRO-diplomi.

 

Zlatan Nalic-1

U razgovoru sa Erikom Hamrénom (Selektor A selekcije) i Håkanom Ericssonom (Selektor U21)

Meni licno je bila velika cast, satisfakcija i privilegija sto sam imao priliku da ga upoznam malo bolje i da saradjujem s njim jer ovdje je rijec o profesionalcu “deluxe”, Zlatan je sve ono na sto mi nismo navikli kada sretnemo ljude u povlastenom polozaju. Kulturan i pristojan, covjek kojeg je nemoguce nepostovati jer on i sam iskazuje ogromno postovanje prema svima. Pedantan i profesionalan, mislim da sam u ona cetiri mjeseca koliko je trajao nas rad na projektu “Otvorena vrata” svakodnevno provodio najmanje 3-4 sata na telefonu u razgovorima s njim. Islo je do te mjere da smo mogli satima diskutovati detalje kao sto je npr snimanje utakmica ili sta ce taj dan biti servirano za rucak a o svakom pozvanom igracu smo se trudili da saznamo sto je vise moguce. O pristupu ka roditeljima i igracima i da ne pricam, siguran sam da nema apsolutno niko od djecaka ili njihovih roditelja koji se mogu pozaliti da su u susretu s nama dozivjeli neke neugodnosti, svakog od njih smo tretirali kao da je u pitanju prvi strijelac Bundeslige. Pazljiv prema svima, nikoga nije izostavio a odusevio me je kada je tri dana nakon zavrsenog kampa trazio brojeve telefona mojih prijatelja iz BHF-a da im se licno zahvali sto su nam taj dan pomogli sa prakticnim detaljima i sto su dali ogroman doprinos da sve protekne na najbolji moguci nacin.

zajednicka-slika
Kada mi je rekao da ce se kandidovati za selektora u paru sa Sergejom Barbarezom bio sam presretan ne zato sto je “moj”, da se razumijemo, mi se nismo poznavali prije “Otvorenih vrata” i niti je on “moj” niti sam ja “njegov”, previse smo ozbiljni u onome sto radimo da bi sebi dozvolili da negdje gurnemo nekoga a da znamo da taj neko nema taj kvalitet. Bio sam presretan jer sam znao da bi njegovim i Sergejovim dolaskom reprezentacija dobila nenadjebiv dvojac sa znanjem, karizmom, elokventnoscu i urodjenom ljubavlju ka zemlji u kojoj su rodjeni i zapoceli karijere. Prosle zime, ispostavilo se, nije bilo pravo vrijeme za to. Da li ce ikad biti ne znam. Valjda svi znamo da su i satovi u/na rukama pogresnih ljudi u nasoj domovini..

Sretno veceras druze i kako god da bude ti si vec pobjednik!


Made by Webbido